Bekämpa plågsam djurhantering!

Tänk dig att du skulle födas med många hudveck över hela kroppen.
Tänk dig att någon skulle klippa bort hudvecken kring analen - utan bedövning!
Tänk dig att du skulle med öppet sår tvingas gå runt med plågsam smärta i upp emot flera veckor - utan smärtlindring!

Sverige och andra länder köper in kläder från Australien som är tillverkade på ull från merinofår. Vad många av oss konsumenter inte tänker på är hur dessa djur föds upp och hanteras. Tänker du på hur djuren har haft det då du står och håller i den där snygga yllejackan? Jag kan berätta för dig att du borde! Många av de australienska fåren får nämligen utstå extremt plågsamma smärtor och påfrestningar.

Merinofår är den vanligaste rasen i Australien. Den är framavlad för att ha många hudveck och därmed stor mängd ull. Inga av dess egenskaper är dock optimala för Australiens klimat. I Australien finns nämligen bland annat en liten men mycket stor fiende - the blowflies. Dessa flugor lägger sina ägg i hudvecken kring fårens analöppning där det på grund av alla hudveck samlas urin och avföring. När äggen kläcks äter sig larverna in i fårens hud. Det leder till att fåren till slut dör av kraftiga infektioner. För att undvika detta tar man i Australien till metoden som kallas "mulesing". Metoden innebär att man klipper bort hudvecken kring analen - utan bedövning! Fåren får sedan gå med detta öppna sår vilket är extremt smärtsamt. Det är dessvärre inte ovanligt att fåren ändå, på grund av detta öppna sår kring analen, dör av infektioner.

Men infektionerna kan undvikas utan att använda mulesing! Genom att klippa fåren oftare och ha en mer regelbunden och tätare tillsyn skulle flugornas angrepp inte hinna gå så långt innan de upptäcks och kan botas. I Sverige finns det krav som säger att fåren ska ha tillsyn minst en gång om dagen. I Australien kan de dock gå utan tillsyn i flera veckor...
Fåravlare kan också avla fram fårraser som passar bättre till Australiens klimat - raser med mindre hudveck kring analöppningen. Det finns alltså skonsamma alternativ.
Mulesing är därför bara en grym, tortyrisk metod som används på grund av de mänskligt egoistiska skälen  - smidigt, snabbt och ekonomiskt - för fårfarmarna. Oacceptabelt!

Du kan bli mer medveten om vad du konsumerar!
Du kan hjälpa till att påverka!
Du kan bidra till att ge djur i världen en bättre livskvalité!
Du kan för en tjuga bli medlem i Djurvänliga Konsumenter - en förening som tar djuren ett steg närmare en bättre framtid!


För dig som känner för djuren och vill påverka:  http://www.djurvanligakonsumenter.se/Blimedlem.htm


Kommentarer
Postat av: Anna

fyfan vad hemskt!

2008-12-18 @ 18:56:08
URL: http://annakubel.blogg.se/
Postat av: Anonym

som bara den!

2008-12-18 @ 20:17:14
URL: http://underfeetlikeours.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0